Als eerste biotechnologisch bedrijf, vestigde de Nederlandse onderneming Applikon Biotechnology zich op het Science Park Technopolis in Delft in een splinter nieuw gebouw. Dat besluit werd, pas besloten na een lange zoektocht naar de geschikte locatie voor de specialist op het gebied van bioreactorsystemen. In 2012 werden de eerste stenen voor het gebouw gelegd en een jaar later kon het gebouw officieel geopend worden door Koning Willem-Alexander.

Voorheen bestond Applikon uit Applikon Biotechnology en Applikon Analysers. Dat veranderde in 2008 toen de tak biotechnologie via een management buy-out in handen van de drie huidige directeuren kwam. Het nieuwe Applikon opereerde geheel zelfstandig en maakte al snel een veelbelovende groei door.
Voorheen was Applikon gehuisvest in twee huurpanden, dus op twee verschillende locaties. Die jas werd echt te klein, vertelt Jos Fransen van Applikon. “Zo’n 2,5 jaar geleden zijn we gaan zoeken naar een alternatief in de vorm van een te kopen pand. Eerst wordt een aantal bestaande locaties onderzocht, in de omgeving van Rotterdam. Het bleek moeilijk te zijn een pand te vinden dat compact was en tegelijk de functies van kantoor, productielocatie en laboratorium kon invullen.” In aanvulling hierop geeft Fransen aan dat er bovendien is nagedacht over het renoveren en aanpassen van bestaande locaties, maar dat dat in het kader van haalbaarheid en betaalbaarheid ook geen optie bleek te zijn.

“Toen kwam de locatie op het terrein van de TU Delft in zicht”

Al snel zaten de verschillende partners aan tafel. Het gebouw is ontworpen door het architectenbureau Cepezed. Menno Rubbens, directeur Cepezed, was als projectontwikkelaar vanaf het prilste begin deelgenoot in het project, maakte deel uit van het ontwerpteam en schreef mee aan het bestek. De rol van business developer vervulde hij samen met Joep Brouwers, directeur van installatieadviesbureau Tree Delft. Het installatieadviesbureau vormde de schakel naar de techniek van het gebouw. De technische installaties is gerealiseerd door Wolter & Dros, met een door Priva geleverd gebouwbeheersysteem. Het gebouw werd ten slotte verwezenlijkt door Heembouw.

Eén jaar heeft het geduurd voordat het gebouw in gebruik kon gaan. Het aanzienlijke grote kantoorpand bestaat uit een bruto vloeroppervlakte van 3.700 m2, onderverdeeld in 2.000 m2 kantoor en 1.700 m2 laboratorium. Met dit project laat Applikon met trots en tevredenheid zien dat het verhuizen van een bedrijf niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn. Het bouwen van een nieuw gebouw kan zelfs voordeliger uitpakken dan renoveren. Dat is een belangrijk punt waar bedrijven rekening mee zouden moeten houden.

Voor meer informatie over Applikon Biotechnology, klik hier.